Žatecký pivovar

Žatec to stolica największego regionu uprawy chmielu w Republice Czeskiej, słynącego z wysokojakościowej odmiany Žatecký poloraný červeňák. Już w XIV wieku za panowania Karola IV powierzchnia chmielowych upraw w regionie znacząco się zwiększyła, a sadzonek chmielu nie można było wywozić pod groźbą surowych kar. Jednak „złotą erą”  žateckiego chmielarstwa był wiek XIX, kiedy to zaczęto stosować metodę uprawy jaką znamy współcześnie czyli obsadzanie chmielu na wysokich podporach. Wtedy też, a dokładnie w 1801 r. uruchomiono produkcję piwa w nowo wybudowanym browarze na wzgórzu zamkowym, który działa do dzisiejszego dnia. W pierwszym roku działalności uwarzył on 42 tys. hl piwa, co nie odbiega tak bardzo od obecnie wytwarzanej wielkości tzn. 28 tys.hl.  Szkoda, że w obrębie zabudowań browaru nie działa firmowa piwiarnia, a jedynie sklep. Szkoda też, że w piwie z žateckiego browaru nie można poczuć solidnej dawki tego miejscowego, zielonego skarbu.

Žatecký pivovar, Žatec, Žižkovo náměstí 81

www.zateckypivovar.cz

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Ústecký kraj. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz