U Orloje

Otwarty pod koniec 2010 roku minibrowar U Orloje jest częścią centrum edukacyjno-rozrywkowego Chrám Chmele a Piva (Świątynia Chmielu i Piwa). W skład kompleksu wchodzi muzeum chmielarstwa, chmielowa wieża widokowa, chmielowy labirynt, chmielowy zegar (Orloj), w końcu restauracja i minibrowar. Wszystko mieści się w XIX-wiecznych zabudowaniach, gdzie chmiel suszono, magazynowano, pakowano i wysyłano do dalszej drogi w różne strony świata. A mowa tu o uprawianej w regionie, wysokojakościowej odmianie chmielu o nazwie Žatecký poloraný červeňák.

W browarze „U Orloje” warzone są trzy rodzaje piwa: Žatecký samec 11°, Chmelový ležák 12° oraz Chrámové tmavé 12°. W październiku 2011 byłem świadkiem wizyty złożonej w tutejszym minibrowarze przez prezydenta Republiki Czeskiej Václava Klausa. Jak smakowało mu piwo nie wiem, ale na pewno nie przynosi ono ujmy žateckiej piwowarskiej  i chmielarskiej tradycji. Tradycji tym bardziej doniosłej, gdyż wskazującej na to, że pierwszym czeskim piwem dolnej fermentacji wcale nie był Urquell z Pilzna, ale piwo o nazwie Samec z Žatca. Źródła wskazują, że piwo to fermentowano drożdżami dolnej fermentacji już w XV wieku!

U Orloje (Chrám Chmele a Piva), Žatec, Náměstí Prokopa Velkého 1951

http://chchp.cz

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Ústecký kraj. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz